Dikiş Makinesi Ayarları - hobimdikis.com'dan alıntıdır

Dikiş dikmenin en sevdiğim kısmı makinenin başına geçtiğim zaman başlıyor. Yeni başladığım dönemlerde çok zorlandım makineyi anlamak için; neden dikişler düzgün değil, neden iplik kopuyor, neden masura kısmı düzgün çalışmıyor? Sonrasında araştırma ve denemeyle makine işini çözdüm.
Dikiş makinesinde her bir ilmek nasıl oluşuyor, masura tam olarak nasıl çalışıyor videoda.

Öncelikle makinenin parçalarına tek tek bakalım.
 Volan: El yardımıyla iğneyi yukarı-aşağı ilerletmeyi sağlayan parça. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, volanı her zaman kendimize doğru döndürüyoruz.
Yatay Makara Pimi: Metal ya da plastik olan bu kısım üst iplik makarasını taktığımız yer. Bu çok basit görülen işlem doğru yapılmadığı zaman dikiş sorunlarına sebep olabilir.
Masura Sarıcı: Alt iplik için masura bobinlerini sardığımız kısım. Masura yanlış sarıldığında düzgün dikiş yapamayız ve sürekli sorunlarla karşılaşırız.
Desen Düğmesi: Düz dikiş, zig zag, ilik açma ve çeşitli desenleri ayarladığımız düğme.
Dikiş Uzunluğu Düğmesi: Bu düğme ile dikiş ilmeklerinin uzun mu kısa mı olacağını seçiyoruz.
İplik Tansiyonu Ayar Düğmesi: Üst ve alt ipliğin eşit gerilimle dikişi oluşturabilmeleri için en önemli ayar, tansiyon ayarıdır.
 Baskı Ayağı: Farklı işler için farklı ayaklar mevcuttur. Fermuar ayağı, sürfile ayağı, kıvırma ayağı, saten ayak vs… (*Dikiş Makinesi Baskı Ayakları yazısında ayrıntılı anlatım mevcut…)
 Dişli Plakası: Kumaşı ilerletmek için dişlilerin olduğu aynı zamanda iğnenin içinden geçmesi için boşluğu bulunan kısım.
Baskı Ayağı Kolu: Aşağı yukarı hareket eden baskı ayağının kontrolünü sağladığımız parça. Dikiş dikerken aşağıda olmalı.
Ters Dikiş Kolu: Özellikle sağlamlaştırma dikişi için kullanılan bu küçük kol, iğneyi dikiş yönünün tam tersi hareket ettirerek ters dikişi sağlar.
İğneler: Farklı kumaşlar için farklı kalınlıkta iğneler vardır. İğne numarası küçüldükçe iğne de incelir.
9-11 (70-80) Çok ince bir iğnedir. Hassas ve ince kumaşlar için kullanılır. İnce pamuk, ince yün, ipek, müslin, jarse, krep, gömlek ve bluz kumaşları.
11-14 (80-90) Orta ağırlıktaki kumaşlar için kullanılır. Pamuk, saten, hafif yünlüler.
14-16 (90-100) Orta ağırlıktaki kumaşlar için kullanılır. Pamuk branda bezi, yün, kalın örgüler, kot kumaşı, hafif ve orta ağırlıkta döşeme kumaşları.
18 (110) Kalın ve ağır kumaşlar içindir. Kalın yünlüler, manto kumaşı, deri ve vinil.

DİKİŞ MAKİNESİ TEMEL AYARLARI

Üst İplik Takma

İğne Takma

Masura Sarma

Masura Takma

Tansiyon Ayarı

Tansiyon genel ayarı 4’tür. Fakat kumaş ve ipliğe göre değişkenlik gösterdiği için doğru ayarı bulmak adına denemeler yapmak gerekir. Dikişe başlamadan önce dikecek olduğunuz kumaşın artık parçalarıyla deneme yapın.  Dikerken kumaşta buruşma oluyorsa ipimiz gergin demektir. Gerginliği azaltmak için düğmeyi sola doğru (daha küçük numaralara doğru) çeviriyoruz. Eğer dikerken büyük ilmekler oluşuyorsa iplik gerginliği az demektir. Bu defa daha yüksek rakama yani sağa doğru çeviriyoruz düğmeyi. İdeal iplik gerginliğini bulana kadar deniyoruz.

Tüm ayarları yaptınız fakat dikiş sırasında sorunlar çıkıyor.  Dikiş makinesi arızaları ve kolay çözümleri yazısına bir göz atın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dikiş makinesinin temel parçaları ve işlevi