Kim ne demiş - 3 Solzi - (Ekşisözlük Yazarı)

son tüketici gözünden bakıldığında, çağa ve ihtiyaca ayak uyduramamış icattır. şöyle ki:

kullanım seramonisi: çamaşır makinası büyüklüğünde, evin aatıl köşesinde bekleyen ve üstünde dantel örtülü dikiş makinası, düğme dikme fonksiyonlu olsa da maalesef düğme dikmek için kullanıl(a)mayan bir alet zira beş dakika içinde dikilmesini istediğiniz düğmeyi mekanize dikmek için dantelli örtünün kalkması ve odadaki mobilyaların yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor.... yedi odalı bir evde oturmuyor iseniz.

elektriğin yanlış şekilde gelişi: babaannemin ve anneannemin mekanik pedallı dikiş makinaları var. vakti zamanında halam, annem ve teyzemler elektrikli dikiş makinaları aldılar. hiçbiri şu elektrik motorunun pedalını düzgün kullanamıyor diye düşünüyorum; makina harhar çalışıyor ya da istenen şekilde çalışamıyor; debriyaja bas bırak yapılan araba gibi. bu nedenle de makinaları aayar tutmuyor, arada bir bozuluyor. büyükanne makinalarında yok böyle birşey. üretici firmalar daha yavaş motorlu ev tipi makine üretiyor olsalardı böyle bir saçmalık olmazdı. neyse, geçmiş durumda bor'un pazarı.

kullanıcı profili: markafoni ve made in china sistemine direnebilecek bir kendi işini kendin yap*komünitesi türkiye'de çok oluşmamış durumda. diyeceksiniz, bunlardan türkiye'de çok var diye ama bunların çoğu eskinin ev kızı şimdinin altın günü düzenleyici annesi modeli. günümüz sosyal medyasının -haalâ- o kapıdan bir girişi yok; bize biraz daha genç-dinamik bir grup gerekiyor, elbisenin üzerine star trek logosu işleyebilecek bir ekip gerekiyor... diğer bir sosyal medya girişi de gangnam style ama onu geçiyorum şimdilik.

geri tepmeli kullanıcı profili: her genç kızın rüyası zetina dikiş makinası sloganı, günümüzde geri tepmiş slogan maalesef. çamaşır bulaşık yıkamak istemeyip doktor-mühendis olmuş -ama yine de çamaşırı yıkayan- kadınların çoğu için zetina reklamı geçmişten gelen bir kabus. bu kadınlardan birinin kendi işini kendisi gören kocası olarak usb girişli bir dikiş makinası almak istiyorum. senede iki defa çalışan katı meyve sıkacağına yer bulup* "dikiş makinası için yerimiz yok" diyen yeni nesil evin hanımından bu kâbussal nedenle onay çıkmıyor. ben de her hafta usb'den birşeyleri sokup makinayı çalıştıracağım sanki*.

piyasanın doyması: eskiden sadece bizim bakkal mı dikiş makinası iğnesi satardı diyorum, üstte bir yerlerde yazmış başka bir arkadaşımız. her genç kızın rüyası olamadı belki ama dikiş makinası sektöründe her satış elemanının rüyası gerçek oldu, doksanlı yıllardan önceki türkiye'de. kullanım ömrü on yılın üzerinde olan bu cihazlardan her eve verdiler. şimdi tabi alınmıyor yenisi. diğer taraftan da aklıma gelmiyor değil; günümüz üreticisi dikiş makinasının gerekten fazla olan kullanım ömrü sorununa el atmıştır, 2500+ liralık usb'li makina kesin iki yılda ıskartaya çıkartacaktır diye... 

uzun lafın kısası arada ihtiyaç oluyor, ihtiyaç durumunda da ufak çaplı böyle düşündürten krizler çıkıyor. bir şekil alırsam devam ederim buralarda yazmaya.

www.nakispiko.com Dikiş makine ve yedek parça 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dikiş makinesinin temel parçaları ve işlevi

Dikiş Makinesi Ayarları - hobimdikis.com'dan alıntıdır