Kim ne demiş - 2 (Dikiş Makine Tarihi)

1755'te ingiltere'de charles fredrik wiesenthal tasarladığı dikiş makinesi için patent almak üzere başvurmuştu ancak bu girişimini parasızlık nedeniyle hiçbir zaman gerçekleştiremedi. bilinen en eski dikiş makinesi 1810'da yapılmış ancak ilk başarılı üretime geçen girişim 1830'da gerçekleşmiştir. lyonlu terzi barthelemy thimonnier ilk dikiş makinesini yaptı. makinenin ilk örneği bile, tecrübeli bir terzi elle dakikada 30 ilmek yapabilirken bu sayıyı 200'e çıkararak büyük hız sağlamıştı. hız ve düzgün dikiş thimonnier'i kısa sürede 80 makine çalıştıran biri haline getirdi ve terziler fabrikasına saldırdı, makineleri kırdı, mucit de ölümden kurtuldu.
1839'dan 1846'ya kadar dikiş makinesi üstünde çalışan abd'li elias howe tığ yerine mekik kullanımını icat etti ve patentini aldı fakat piyasada umduğunu bulamadı. maliyeti 300 doların altına indiremeyen howe 1847'de ingiltere'ye gitti. amerika'ya ancak gemide aşçılık yaparak geri dönebildiğinde, dikiş makinelerinin piyasada satıldığını gördü ve patentinin isaac singer'e ait olduğunu öğrendi.
isaac merritt singer seyyar bir tiyatroda aktörlük yapıyordu. bir mağazada tamircilik yapmış ve dikiş makinesini geliştirmek üzere çalışmaya başlamıştı. singer'in makinesi, howe'nin kıvrımlı ve yatay hareket eden iğnesi yerine düz ve dikey hareket eden iğnesiyle üstündü. singer'in başarısında pazarlama yetenekleri etkindi, taksitle satış yapıyordu. howe de kendi makinesini geliştirerek delikli iğneyle iki ayrı ipliği ilmiklemeyi başarmıştı. singer ile howe arasında açılan dava 1853'e kadar sürdü ve mahkeme patent haklarını bölüşmelerine karar verdi. almanya'da 1856-70 yılları arasında nicolaus dürkopp ve georg michael pfaff ayrı ayrı dikiş makinesi üreterek satmaya başlamıştı. isviçre'de husqvarna markası hakimdi.
ilk ayaklı dikiş makinesini 1855'te wheeler&wilson yapmıştı. singer'in ünlü dökme demir ve harf süslemeleri ve kabartma logolarla süslü ayaklı makineleri ise 1863'te piyasaya çıktı.
türkiye'ye ilk kez 1880'li yıllarda alman atlas ve ingiliz jones marka dikiş makineleri girdi. sonra alman naumann ile singer geliyordu. türkiye ve yunanistan'da dikiş makinesi piyasasını uzun süre elinde tutan kişi mercanov. singer, makinenin nasıl kullanılacağını öğreten kurslarla piyasaya hakim oldu ve bugüne kadar lider kaldı.

www.nakispiko.com Her marka dikiş makine ve yedek parça - aksesuar ve aksamlar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dikiş makinesinin temel parçaları ve işlevi

Dikiş Makinesi Ayarları - hobimdikis.com'dan alıntıdır