Dikiş makinemizi tanıyalım / Özlemistan

Merhaba dikişseverler,
Madem ki dikiş dikmek istiyoruz, o zaman öncelikle makinemizi çok iyi tanımakla işe başlamalıyız diye düşünüyorum. Marka/modele göre bazı özellikler, ek fonksiyonlar, düğmelerin yerleri gibi detaylar değişse de temelde pek çok dikiş makinesi aynı donanıma sahiptir. Bu yazıda amacım temel fonksiyonları tanıtmak olacak.

dikiş makinası tanıtımı

Yukarıdaki resimde bazı temel parçaların isimlerini görüyorsunuz. Bunlar haricinde de tabii ki pek çok bölüm var, örneğin iplik kılavuzları, bıçaklar, iğne mili, baskı ayağı kaldırma kolu gibi. Bunlara ilgili bölüme gelince detay bilgilerde yer vereceğim. Şimdilik bu kadarı yeterli olacaktır.
Kısaca tanıyalım:
Masura sarıcı: Alt iplik diye tabir ettiğimiz masura ipliğini masuraya sardığımız bölümdür.
Volan: Elle çevirerek dikişi yavaşça ilerletmek veya iğneyi aşağı-yukarı hareket ettirmek için kullandığımız bölümdür.
Çalışma paneli: Elektronik makinelerde dikiş ayarlarını seçmek için kullandığımız düğmeler ve ekrandan oluşur. Bunun yerine kadranlar da olabilir.
Hız ayarı: Dikiş hızını azaltmak için sola, artırmak için sağa doğru kaydırılan bir düğmedir.
Çıkarılabilir alet kutusu: Bu kısım öne doğru açılarak içine baskı ayakları, masuralar gibi küçük parçalar konulabilir, sola doğru çekip çıkarmak suretiyle makinede manşet, paça gibi silindirik parçalar çok daha rahat dikilebilir.
Baskı ayağı: Dikiş sırasında kumaşa baskı uygulayarak kaymasını önler. Farklı dikiş tipleri için doğru ayak seçilmelidir.
İğne: Üst iplik dediğimiz makara ipliğini kumaşa daldıran ve dikişi oluşturan parçadır. Farklı kumaş kalınlıklarına ve tiplerine göre uygun incelikte ve uç yapısında iğnenin seçimi dikiş kalitesi açısından çok önemlidir.
Çalışma düğmeleri: Üç düğmeden oluşur.
dugmeler

       İğne pozisyonu: İğneyi alt veya üst son noktalara hareket ettirmek için kullanılır. Dikiş sonunda iğne alt pozisyonda kalır, kumaşı çıkarmak için bu düğmeye basıp iğneyi üst pozisyona hareket ettiririz.
       Geri/takviye dikiş: Bu düğmeye her basışta geriye doğru bir dikiş adımı oluşur. Basılı tutulduğu sürece geriye doğru diker. Dikişin açılmaması için başta ve sonda 3 adım kadar uygulanması gerekir.
       Dikme-durma: Bir kez basıldığında makine dikmeye başlar, ikinci basıldığında durur. Pedal takılıyken bu düğme çalışmaz.
Tansiyon ayarı: Makaradan gelen üst ipliğin gerginliğini ayarlamak için kullanılır. Kumaş kalınlığına, iplik kalınlığına, dikiş tipine göre bu ayar değişebilir.
Makara pimi: Dikişte kullanacağımız makaranın yerleştirildiği bölümdür. Sıkıştırma aparatı ile makara pimden çıkmayacak ve rahat dönecek şekilde sabitlenmelidir.
pedal
Pedal: Dikişi başlatmak, bitirmek, hızlandırmak-yavaşlatmak için ayağımızla kontrol ettiğimiz parçadır.
Dikiş makinesi alacaklar için fikir olması açısından Brother NV50 (innovis 50) makinemin bazı güzel ek özelliklerini de paylaşıp yazıyı bitiriyorum.
  • Dikiş seçeneklerinin fazlalığı
  • Kullanımının çok kolay oluşu.
  • İğneye otomatik iplik geçirme özelliği
  • Masura sarma-takma kolaylığı
  • Tek seferde ilik açabilmesi
  • Taşınabilir olması

facebooknakispiko

Her marka dikiş makine ve yedek parça için;Nakispiko Dikiş Makine ve Yedek Parça

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dikiş makinesinin temel parçaları ve işlevi

Dikiş Makinesi Ayarları - hobimdikis.com'dan alıntıdır